Budjettiin esitetään 40 miljoonan euron leikkausta tutkimusrahoihin. Poliisit pelkäävät leikkauksia, kun budjettiesityksessä on 35 miljoonan euron vaje. Nämä ovat otsikoita mediasta viimeisten päivien ajalta. Hallitus siis säästää näistä, ja monista muista kohteista. Mutta tiettyihin kohteisiin hallituksella on halua ja varaa satsata.

HIV-tartuntaa ehkäisevä lääke eli prep muuttui Suomessa maksuttomaksi 1.7.2021. Prep on tarkoitettu henkilöille, joilla on paljon suojaamatonta seksiä ja paljon seksikumppaneita, ja sitä käyttävät lähinnä homo- ja bimiehet1,2 Päätös lääkkeen jakamisesta ilmaiseksi on yksi esimerkki siitä, miten tietyt ryhmät, erityisesti seksuaalivähemmistöt, ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa ja nauttivat positiivisen syrjinnän tuomasta erityisasemasta. Tällaisiin kohteisiin hallitukselta löytyy mittava panostus samalla, kun yhteiskunnalle välttämättömät toiminnot pannaan säästökuurille.

Prep-lääkityksen maksuttomuutta on perusteltu sillä, että se tuo yhteiskunnalle säästöä. Laskelmat perustuvat siihen, että yhden HIV-tartunnan saaneen koko elämän aikaisen lääkityksen kustannukset ovat kuulemma 500 000 euroa, kun taas lääkkeen käytöstä aiheutuvat kustannukset ovat 900 euroa/vuosi henkilöä kohti. Laskelmissa on oletettu että lääkettä käytetään keskimäärin viisi vuotta/henkilö, jolloin käytöstä aiheutuvat kustannukset per henki olisivat noin 5000 euroa. Näitä kahta lukua vertaamalla joku neropatti on tullut siihen tulokseen että lääke säästää yhteiskunnan kustannuksia satakertaisesti. 

Näin olisikin, jos ennalta voisi tietää kuka tulee sairastumaan HIViin ja kohdistaa lääke heille (ja jos arvio viiden vuoden käyttöajasta olisi vähääkään realistinen). Käytännössä tätä ei voida tietää, vaan kaikkien riskiryhmäläisten tulee käyttää lääkettä jotta se vähentäisi sairastuvuutta.

Prepiä puoltavissa laskelmissa on tehty myös se virheellinen oletus, että valmistetta käytettäisiin keskimäärin viisi vuotta. Luku on täysin tuulesta temmattu ja tarkoitushakuinen. Voiko joku vähääkään homokulttuuria tunteva kirkkain silmin väittää, että sukupuolielämäänsä aloittava nuori homomies vakiintuisi noin 22-25 vuotiaana käytettyään 5 vuotta prepiä? Tosiasiassa, ottaen huomioon, että homomiehet vakiintuvat keskimäärin myöhemmin kuin heterot (iso osa ei lainkaan), prepin keskimääräinen käyttöaika on todennäköisesti lähempänä kahtakymmentä vuotta. 

Katsotaanpa miltä tilanne näyttää realistisilla lähtöarvoilla.

Lasketaan ensin paljonko nykyisten HIV-potilaitten hoito maksaa vuodessa. Prepiä puoltavissa laskelmissa HIV-tartunnan kustannukset esitetään per sairastuneen henkilön koko elämä (500 000 euroa), mikä hankaloittaa järkevien laskelmien tekemistä vuositasolla. Mutta oletetaan, että HIViin sairastutaan keskimäärin 30 vuoden iässä ja sairastunut kuolee keskimäärin 75 vuoden iässä. Tällöin HIVin hoidon vuotuiset kustannukset ovat noin 11 000 euroa/vuosi (500 000 / 45). HIV-positiivisia on Suomessa noin 40004, joten hoidon vuotuiset kustannukset ovat yhteensä 44 000 000 euroa.

Entä ilmaisen prepin kustannukset? Jotta ilmaisen lääkkeen yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia voitaisiin laskea on arvioitava kuinka moni tulee käyttämään sitä. Homoseksuaaleja on arviolta 5% väestöstä. 2,5% heistä on miehiä, ja kun mukaan lasketaan biseksuaalit miehet voidaan olettaa, että heitä on yhteensä 4% väestöstä. Heistä seksuaalisesti aktiivisessa iässä on karkeasti arvioiden puolet eli 2%. Eli prep-lääkityksen kohderyhmän suuruus on noin 110 000 henkilöä.

Jos kohderyhmästä puolet käyttäisi prepiä (ja miksei käyttäisi, kun se kerran on ilmainen, ja kun käytännössä lääkäri ei voi evätä prepiä keneltäkään joka kertoo olevansa homoseksuaali ja omaavansa useita seksikumppaneita) on yhteiskunnalle koituva kustannus 49 500 000 euroa vuodessa. Tähän on laskettava lisäksi myös prepiä käyttäviltä edellytettävistä neljännesvuosittaisista kontrollikäynneistä ja niihin liittyvistä laboratoriokokeista aiheutuva kustannus, joka karkeasti alakanttiin arvioiden on 800 euroa/henkilö/vuosi, josta kokonaiskustannukset vuodessa ovat 44 000 000 euroa. Kaikkiaan yhteiskunnalle koituu prepistä siis lähes 100 000 000 euron vuotuiset kustannukset.

Kokonaisuudessaan prepin käyttö ei siis tuo lainkaan säästöjä, vaan päin vastoin prep-valmisteen ilmaisesta jakamisesta aiheutuu yhteensä noin 100 miljoonan euron kustannukset, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin nykyisten HIV-potilaitten hoidosta aiheutuvat kustannukset. Prep-lääkkeen ilmainen jakaminen lisää siis yhteiskunnan absoluuttisia kustannuksia noin 54 miljoonalla eurolla. Miltäs tuntuu, poliisit ja tiedeväki?

 

Se, että tällainen päätös on voinut mennä Suomessa läpi, kertoo yhteiskuntamme prioriteeteista, ja etenkin uudesta kansantaudistamme homofobiofobiasta. Pelko leimautua homofobiseksi on niin suuri, että vaikka esitettäisiin miten typerä ehdotus tahansa, kukaan ei uskalla sanoa poikkipuolista sanaa jos kysymyksessä on seksuaalivähemmistöjen edut, eikä yksikään logiikkaa tai matematiikkaa ymmärtävä taho huomauta, että laskelmat on tehty väärin perustein (YLEn toimittajille näiden ymmärtäminen tietenkin onkin ylivoimaista).

Herää kysymys, miksi ei riittänyt, että prep kuuluisi normaaliin kela-korvauksen piiriin? Ensinnäkin on tyhmää jakaa mitään yhteiskunnallista etuutta ilmaiseksi, sillä se johtaa sen turhaan käyttämiseen. Toiseksi, miksi pientä eläkettä nauttivan takahikiän mummon pitää maksaa elintärkeistä lääkkeistään jopa 579,78 euroa vuodessa, mutta työikäisen homoseksuaalin pitää saada lääkkeensä ilmaiseksi?

Asiassa on myös moraalinen puoli. Ylen jutun mukaan muut seksitaudit, joita ilmainen prep todennäköisesti tulee lisäämään, eivät ole ongelma, koska Prepin käyttäjät ovat säännöllisessä seurannassa ja käyvät kontrollissa neljännesvuosittain1. Suomessa on jo vuosikymmenet painotettu turvaseksiä ja sitä opetetaan jopa koulujen terveystiedossa. Onko nyt niin, että turvaseksiopetus koskeekin jatkossa enää heteroita, kun taas homoseksuaalit saavat elostella halujensa mukaan ja vieläpä valtion suosiollisella tuella? Eikö samoilla perusteilla terveystiedon tunneilla pitäisi opettaa kaikille nuorille, että seksitaudeista ei tarvitse välittää, riittää kun käy kontrollissa neljännesvuosittain?

Onkin päivänselvää, että ilmaisen prepin taka-ajatus on saattaa homoseksuaalit takaisin iloiselle aikakaudelle ennen AIDSia. Sopivalla lähtöarvojen valinnalla vastaavanlaisen laskelman saisi aikaan aborteista ja katumuspillereistä, joita voitaisiin alkaa jakaa teinitytöille ilmaiseksi. Tytöt, nyt takaisin villille 60-luvulle, yhteiskunta hoitaa viulut!  

 

Lähteet

1. Hiviä ennaltaehkäisevä lääke muuttuu maksuttomaksi Suomessa – Yhteiskunnalle satakertaisesti halvempaa kuin hiv-tartunnan hoito | Yle Uutiset | yle.fi

2. Hiv-tartuntoja torjutaan estolääkityksellä: Maailmalla käytetty prep-lääke yleistymässä myös Suomessa – Väärin käytettynä voi lisätä seksitautitartuntoja | Yle Uutiset | yle.fi

3. Ville Niinistö jatkaa vihreiden ryöpyttämistä: ”Toista olisi, jos puolueeni tekisi työnsä oikein eikä tarvitsisi hävetä” – Taloustieteilijä muistuttaa Kataisen hallituksesta | Uusi Suomi

4. Positiiviset ry - Hiv Suomessa