Ruotsin korkeat korona-kuolleisuusluvut ovat herättäneet ihmetystä. Kuolleisuus suhteessä väestön lukumäärään on lähes kaksinkertainen verrattuna Tanskaan, yli kolminkertainen verrattuna Norjaan ja lähes kymmenkertainen verrattuna Suomeen (tätä kirjoitettaessa 14.4). Tästä huolimatta Ruotsin virallinen korona-kasvo, pääepidemiologi Anders Tegnell jatkaa päivästä päivään itsepintaisesti toteamuksiaan että tilanne on täysin hallinnassa ja odotusten mukainen. Kun Tegnell oli Skavlan-ohjelmassa vieraana (https://areena.yle.fi/1-50156541), hän selitti korkeita kuolleisuuslukuja sillä, että 30% kuolemantapauksista on sattunut vanhainkodeissa. Eräässä ajankohtaiskatsauksessa toimittajat olivat valmistaneet kuolleisuutta kuvaavan käyrän ja pyysivät Tegnelliä kommentoimaan sitä. Hän totesi, että käyrää katsottaessa voisi vetää sen johtopäätöksen että kuolleisuus on samaa luokkaa kuin Italiassa, mutta todellisuudessa tilanne on aivan päinvastainen. Siis mitä? Hän ei ole antanut yhtään järjellistä selitystä korkealle kuolleisuudelle, mutta väittää, että tilanne on täysin päinvastainen kuin Italiassa. Jokin mättää, mutta mikä?

Kun tutkii tilastoja tehohoidettujen potilaitten määristä, huomaa, että luku on samaa suuruusluokkaa kuin kuolleiden määrä. Kuitenkin Ruotsin viranomaiset sanovat, että tehohoidetuista 80% selviää. Jos tehohoidettuja on tähän mennessä ollut 1000, heistä siis noin 200 on kuollut. Vanhukset, jotka ovat kuolleet hoitokodeissa, muodostavat 30% kuolleista eli noin 300 (tällä hetkellä kuolleita on 919). Vanhainkodeissa kuolleiden lisäksi täytyy siis noin 400 henkilön olla kuollut ilman että he ovat missään vaiheessa päätyneet sairaalahoitoon. Miten tämä selitetään, keitä he ovat?

Mediasta löytyy viitteitä siitä, mistä suunnasta vastausta pitäisi etsiä. Jo hyvin varhaisessa epidemian vaiheessa somalien lääkäriliitto tuli julkisuuteen ilmoittamalla, että lähes puolet siinä vaiheessa kuolleista oli somalitaustaisia. Somalit alkoivat aggressiivisesti syyttää Ruotsin valtiota siitä, että tietoa ei ollut jaettu riittävästi eikä kaikille. Tässä vaiheessa ruotsalaiset alkoivat kilvan valmistaa julisteita kaikilla mahdollisilla kielillä ja niitä käytiin pikavauhtia liimaamassa tuhansia kappaleita maahanmuuttajien kansoittamille asuinalueille. Mutta oliko julisteista apua? Somalitaustaisen ruotsalaisen aktivistin Mona Waltersin 11.4. julkaisema facebook-päivitys (https://www.facebook.com/mona.walter.182/posts/2651770021761239 ) antaa viitteitä siitä, että ongelma ei ole poistunut, vaan että etenkin somalitaustaisten osuus sairastuneista on edelleen korkea. Hän viittaa myös siihen, että sairaalahoitoon ei välttämättä hakeuduta sharia-laista johtuen.

Tegnellin vaikeneminen todennäköisesti johtuu siitä, että todellista syytä korkeaan kuolleisuuteen ei saa ääneen sanoa. Kuten ei mitään muutakaan mikä liittyy maahanmuuttajiin. Se, ettei ihmisten rotua tai kulttuuria saa mainita, johtuu tietenkin siitä, että toisia rotuja ja kulttuureja pidetään parempina kuin toisia. Sillä jos kaikkia pidettäisiin samanarvoisina, ei voisi olla mitään syytä olla mainitsematta näitä ääneen. Tämä on sita ruotsalaista rasismia. Tästä johtuu, että ihmisten täytyy päivästä toiseen katsella ja kuunnella viranomaisten väistelyä ja kiemurtelua kuolleisuuskysymyksen kohdalla korona-tiedotustilaisuuksissa. Myöskään kahvipöytäkeskusteluissa ei asiasta puhuta. Ruotsalaiset ovat ilmeisesti tottuneet siihen, että jos jotain ilmiselvää asiaa ei mainita ääneen, se liittyy maahanmuuttoon. Ulkopuolinen tarkkailija sen sijaan alkaa tästä syystä kyseenalaistaa kaiken muunkin mitä viranomaiset kertovat - tai jättävät kertomatta.

Mutta Tegnell ei siis valehtele kun hän sanoo että tilanne on hallinnassa. Sillä jos nuo 400 kuollutta sielua olisivat päätyneet sairaalahoitoon, todellinen kuolleisuus olisi lähellä Tanskan lukuja.