Piispa Teemu Laajasalo kutsui Halla-Ahon keskustelemaan sananvapaudesta Kirkkopäiville. Laajasalo osoitti nyky-Suomessa harvinaista, todellista suvaitsevaisuutta. Hän oli valmis keskustelemaan avoimesti henkilön kanssa, joka edusti täysin vastakkaisia mielipiteitä kuin hän itse. (Samanlaista suvaitsevaisuutta osoitti tietysti Halla-Aho ottaessaan kutsun vastaan). Mutta miten suvaitsevaisuus-Suomessa kävikään? Kaksi Kirkkopäivien korkean tason puhujaa, professori Ilkka Huhta (UEF) ja Diakin yliopettaja  Mikko Malkavaara peruivat esiintymisensä, koska Halla-Aho oli kutsuttu mukaan.  Perusteluksi he esittävät, että "ovat sitoutuneet edistämään eettisesti kestäviä arvoja, joihin kuuluu väkivallan ja syrjinnän vastustaminen ja ehkäiseminen".

Aki Ruotsala irtisanottiin viime vuonna Pori Jazzin toimitusjohtajan työstä homoseksuaalisuuteen liittyvien väärien mielipiteitten takia. Kari Peitsamo ei kelvannyt Ämyrock eikä Pyhä Unplugged -festareiden esiintyjälistalle monikulttuurisuuteen ja islamiin liittyvien väärien mielipiteittensä vuoksi. Raskauttavaksi asianhaaraksi Peitsamolle luettiin myös se, että hän kannattaa Halla-ahoa. Kiuas kustannus ei päässyt osallistumaan Helsingin kirjamessuille viime vuonna eikä ilmeisesti pääse myöskään Turun kirjamessuille vuonna 2019. Messujärjestäjien mielestä Kiuas-kustannus, joka julkaisee yhteiskunnallista ja filosofista kirjallisuutta, on liian äärioikeistolainen. Aito Avioliitto ry sai myös porttikiellon Helsingin kirjamessuille vuonna 2018. Sillä on vääriä näkemyksiä lapsen oikeudesta isään ja äitiin.

Kun Ämyrock purki sopimuksen Kari Peitsamon kanssa, se vetosi ”vastuuseensa syrjinnän vastustamisesta”. Kun Helsingin kirjamessut vuonna 2018 eväsi Kiuas kustannukselta osallistumisen messuille, se perusteli epäämistä sillä, että Kiuas kustannus toimi kirjamessujen arvojen vastaisesti, ja näitä arvoja olivat ”suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet, sananvapaus”. On melko huvittavaa, että nämä organisaattorit eivät itse huomaa ristiriitaa tekojensa ja "arvojensa" välillä. Kun asialla ovat kirkkoa lähellä olevat tahot, ristiriita tekojen ja "arvojen" välillä on niin ilmeinen, että se saa lähes koomisia piirteitä.

On ylipäätään surkuhupaisaa, että nimenomaan kirjamessut ovat kunnostautuneet erilaisten mielipiteitten tukahduttamispyrkimyksissä. Luulisi, että nimenomaan kirjallisuuden piirissä työskentelevät puolustaisivat viimeiseen asti sananvapautta, joka on kirjallisuuden elinehto. On myös erikoista, etteivät kirjalliset piirit – etenkin itse kirjailijat – ilmaise vastalausettaan sananvapauden rikkomiselle ja ryhdy joukolla boikotoimaan näitä messuja.

Suomen perustuslain 6§ kuuluu: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Tätä ns. syrjintäpykälää rikotaan jatkuvasti rajoittamalla ja tukahduttamalla vakaumuksen ja mielipiteen ilmaisua.

Otetaan ajatusleikki. Jos Ämyrock irtisanoisi keikkasopimuksen jonkun esiintyjän kanssa sillä perusteella, että esiintyjä on homo, jokainen voi kuvitella millainen haloo siitä syntyisi ja millainen suhina kävisi setan leirissä kun rikosilmoituksia pantaisiin vetämään. Kuitenkin vakaumuksen ja mielipiteen perusteella tapahtuva syrjintä rikkoo täsmälleen samaa perustuslain pykälää.

Sananvapaus kaventuu Suomessa jatkuvasti. Eliitti ja sen hallussa olevat mediat määrittelevät, mitkä mielipiteet ovat oikeita, ja käyttävät valtaansa näiden mielipiteitten paaluttamiseen ja vastakkaisten mielipiteitten tukahduttamiseen. Tämä on näkynyt erityisen räikeästi nyt vaalien alla. Yritykset ja organisaatiot ovat lähteneet lammasmaisesti liputtamaan samojen virallisten totuuksien puolesta peläten asiakkaiden pakoa.

Suomen suunta totalitääriseksi sivistymättömyysvaltioksi on pysäytettävä!