SVT uutisoi tänään että Ruotsin sosiaalihallitus on poistanut ohjeet liittyen ns. apaattisiin lapsiin.

Mitä ovat apaattiset lapset? 2000-luvun puolessavälissä Ruotsissa havaittiin ilmiö, jossa maahanmuuttajalapset yht´äkkiä lakkasivat syömästä, kävelemästä ja puhumasta. Asiaa tutkittiin ja tultiin siihen tulokseen, että kyseessä oli uusi oireyhtymä, jolle annettiin nimeksi "luovuttajasyndrooma". Tietenkin ajateltiin, että syndrooman puhkeaminen johtui uuteen kulttuuriin sopeutumisen aiheuttamasta stressistä. Jostain syystä kaikki sairastuneet olivat turvapaikanhakijaperheistä.

Kun asiaa tutkittiin vielä lisää huomattiin, että positiivisen oleskeluluvan saaminen auttaa paranemaan luovuttajasyndroomasta. Sosiaalihallitus kirjoitti ohjeistuksessaan: "Tutkimus ja kokemus ovat osoittaneet, että myönteinen päätös siitä, että perhe saa jäädä asumaan vastaanottajamaahan (myönteinen oleskelulupapäätös) on suurimmassa osassa tapauksista se tekijä, joka saa aikaa lapsen tilan kääntymisen parempaan suuntaan". 

Vuodelta 2019 löytyy niin ikään SVT:n julkaisema uutinen, jossa "ylilääkäri on vakuuttunut siitä, että apaattiset pakolaislapset eivät teeskentele" (Överläkaren övertygad om att apatiska flyktingbarn inte låtsas | SVT Nyheter). Sillä ei ole tietenkään mitään tekemistä asian kanssa, että ylilääkärin nimi sattuu olemaan Sanam Gharaee. 

Nyt sitten yllättaen yksi luovuttajasyndroomasta kärsineistä lapsista on aikuiseksi kasvettuaan tullut julkisuuteen ja kertonut, että hänen vanhempansa olivat pakottaneet hänet teeskentelemään sairasta. IHANKO TOTTA?

Nyt Ruotsin sosiaalihallitus on poistanut luovuttajasyndroomaa koskevan ohjeistuksensa netistä. Samaan aikaan lääkärikunta toteaa, että luovuttajasyndrooma-diagnoosille ei ole lääketieteellisiä perusteita. 

Mitä tämä kertoo? 

Ensinnäkin, ruotsalaiset ovat ylivoimaisesti maailman naiivein kansa. 

Toiseksi, turvapaikanhaku on kovaa peliä, siinä ei yhden lapsen hyvinvointi tai tulevaisuus paina vaakakupissa mitään. Lapsia käytetään häikäilemättömästi välikappaleina tässä pelissä. Tästä voisi helposti myös vetää johtopäätöksen, että kansojen moraalikäsityksissä on eroja. 

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socialstyrelsen-plockar-bort-kritiserade-rad-om-apatiska-barn