Pyöräilin tässä yhtenä päivänä Turun Littoistenjärven ympäristössä ja päätin poiketa Littoisten uimarannalle kaffelle. No, kahvia ei sieltä saanut (korona?), mutta jäin kuitenkin vähäksi aikaa katselemaan rantaelämää. Ihmisiä ei ollut kovinkaan paljon, lieneekö helle verottanut auringonpalvojia.

Huomioni kiinnittyi kahteen käsi kädessä kulkevaan lapseen. Toinen oli uimahousuasuinen arviolta 3-vuotias poika. Isompi oli ehkä 9-vuotias tyttö. Hän oli pukeutunut löysään, puoleen sääreen ulottuvaan mekkoon, ja päässä hänellä oli hupun tapainen. Arvattavasti isosisko oli pantu vahtimaan pikkuveljeä. Veli oli sonnustautunut uintikamppeisiin, sen sijaan siskon vaatteita ei ollut tarkoitettu uimiseen.

Lapsia katsellessani minun tuli pohjaton sääli kyseistä tyttöä ja kaikkia niitä tuhansia tyttöjä kohtaan, jotka eivät kesällä pääse uimaan järvessä, vaan jotka ovat pakotettuja katselemaan vierestä poikien vesileikkejä. Mietin, miten tällainen ylipäätään on mahdollista Suomessa, jonka pitäisi olla tasa-arvon mallimaa. Miten voi olla, että hyväksymme näin räikeän tyttöjen oikeuksien polkemisen?

Muslimiperheissä tytöt joutuvat pitämään huntua tai sen tapaista jo aivan pikkulapsina. Kun työskentelin opettajana Ruotsissa, näin alaluokilla tyttöjä, jotka käyttivät batman-päähinettä muistuttavaa sinistä huppua koulussa. Viime aikoina tyttöjen kaappaukset Ruotsissa ovat yleistyneet. Alle 15-vuotiaita viedään maasta vastoin heidän tahtoaan ja pakkonaitetaan heidän kotimaassaan (lähtömaassaan). SVT:n uutisen 25.7. mukaan nämä tytöt viedään maasta, koska he eivät noudata perheen käyttäytymissääntöjä (Ökning av flickor som förs ut ur Sverige | SVT Nyheter ). Mahtaako Suomessa olla edes tutkittu tätä asiaa?

Mielestäni Suomen pitäisi kieltää alle 15-vuotiaiden tyttöjen hunnun käyttö julkisilla paikoilla. Suomella ei ole velvollisuutta edistää muslimikulttuuria eikä islamin uskoa omalla maaperällämme. Sen sijaan Suomella ON velvollisuus edistää naisten ja miesten, tyttöjen ja poikien tasa-arvoa. Oltakoonkin islamin tasa-arvokysymyksistä mitä mieltä tahansa, on selvää, että huntu tekee tyttöjen elämästä poikien elämää rajoitetumpaa, mikä jättää jälkensä tytön koko loppuelämään. 

Huntujen kieltäminen tytöiltä olisi myös selkeä viesti: jos muslimiperhe haluaa muuttaa Suomeen, he tietävät etukäteen, että Suomessa ei hyväksytä tyttöjen ja poikien eriarvoista kohtelua.