Ihmiskunnalla on kaksi suurta harhaluuloa. Ensimmäinen on se, että ihminen pystyisi hallitsemaan luontoa. Toinen on se, että olisi olemassa oikea historiallinen hetki, jona asiat olisivat oikein ja luonnollisesti, ja johon näin ollen pitäisi pyrkiä.

Näiden kahden harhan vallassa on perustettu vieraslajikoordinaattorin virka ja annettu virkaa hoitavan henkilön tehtäväksi määrittää oikea historiallinen hetki (vuosi 2021) sekä panna toimeen vastaava luonnonhallintaoperaatio.

Ihminen ei pysty koskaan hallitsemaan luontoa. On esimerkiksi olemassa miljoonia hyönteislajeja, joista jokaisella on oma ekologinen lokero, ja jokainen näistä lajeista vaikuttaa ekosysteemin tasapainoon. Ihminen ei tunne kuin pienen osan kaikista hyönteisistä, puhumattakaan siitä, että ihminen voisi tuntea ekosysteemejä tasapainossa pitävät hienovaraiset ja monimutkaiset feed back -järjestelmät. Sen takia puuttuminen luonnon tasapainoon voi olla kohtalokasta.

Nyt kuitenkin vieraslajikoordinaattori on käynyt palavalla innolla ”haitallisten vieraslajien” kimppuun. Jopa sakon uhalla suomalaisten on nyt osallistuttava tähän jaloon operaatioon, ja tietenkin hyvät ihmiset ovat jo kaivaneet lapiot esiin ja toitottavat kovaan ääneen urotöitään somealustoilla. Tämä on surkuhupaisaa siitäkin näkökulmasta, että ihminen on omilla toimillaan -  mm. muuttamalla suurimman osan metsistämme mäntyviljelmiksi - monin kerroin enemmän köyhdyttänyt lajistoamme kuin mitä esim. yksi lupiini ikinä pystyisi sitä köyhdyttämään. (Tällä esimerkillä en tarkoita sitä, ettei tehometsätaloutta saisi harjoittaa, vaan sitä, että pitäisi olla hiukan enemmän suhteellisuudentajua.)

Suomessa ei alun perin ollut yhtään eläin- tai kasvilajia. Kaikki täällä olevat lajit ovat tänne jossain vaiheessa kulkeutuneita "vieraslajeja". Maapallon ilmasto, kasvillisuus ja eläimistö muuttuvat luonnostaan koko ajan. Suomessa vuonna 2021 oleva eliöstö ei ole sen normaalimpi kuin täällä vuonna 1921 tai vuonna 21 ollut eliöstö. Jos jokin laji kulkeutuu tänne ja menestyy eli alkaa levitä, se on merkki siitä, että laji sopii hyvin senhetkiseen ilmastoomme ja luontoomme. Se alkaa pikkuhiljaa syrjäyttää muita lajeja. Entä sitten? Biologian näkökulmasta mikään laji ei ole sen arvokkaampi kuin jokin toinen.

Suomessa on ollut ihmisiä arviolta 10 000 vuotta. Eikö ole erikoista, että luontomme on ihan itsekseen, ilman ensimmäistäkään vieraslajikoordinaattoria, kehittynyt jopa niin hyvin, että parhaana eliöstötilanteena pidetään juuri nykyistä hetkeä? Ihmeellinen yhteensattuma!

Taloudellisessa mielessä voidaan tietenkin esim. suositella, että kiinteistönomistajat hankkiutuvat eroon kasveista, jotka voivat tuhota kiinteistöä. Mutta tällä ei ole biologian kanssa mitään tekemistä, eikä se edellytä tietyn lajin julistamista valtion viholliseksi.

Kaikkein haitallisimman täällä olevan lajin, homo sapiensin, olisi viisainta jättää muut lajit rauhaan ja keskittyä vähentämään aiheuttamiaan jätteitä ja saasteita, sekä lopettaa ekspansiivinen elinalueiden tuhoaminen muilta lajeilta.

PS. Voisiko vieraslajikoordinaattori todeta, että haitallisia vieraslajeja ei nyt ole?