Miksi kaupungit hankkivat isolla rahalla sähkölöysäilylautoja (tunnetaan jostain syystä myös nimellä sähköpotkulauta), vaikka niistä aiheutuu merkittäviä turvallisuusongelmia muille kevyen liikenteen väylällä liikkujille, ja vaikka niiden ajajat työllistävät kohtuuttoman paljon sairaaloiden ensiapuvastaanottoja? Entä miksi Suomessa on vahva suositus kasvomaskien käytöstä, vaikka lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että niistä ei ole mitään hyötyä covid-tartuntojen ehkäisemisessä? Entä miksi jokainen, joka valittaa unettomuutta lääkärille, saa lähetteen uniapneatutkimuksiin, ja jokainen, joka on lähetetty tutkimuksiin, saa uniapnea-diagnoosin? 

Kaikki nämä johtuvat samasta syystä: nykyhallituksen työllisyysstrategiasta. Hallituksen työllisyysstrategiassa on täsmälleen kaksi toimenpidettä: 1. lisätä julkisia hankintoja (lue: ostaa enemmän tavaroita ja palveluja verorahoilla). 2. palkata lisää työntekijöitä julkiselle sektorille.

Sähkölöysäilylautoja ostetaan, koska halutaan pitää niiden (innovatiivisuudesta palkittujen) valmistajien tuotantolinjat toiminnassa. Kasvomaskivalmistajia on Suomeen siunaantunut jo kymmeniä sen jälkeen, kun hallitus antoi suosituksensa niiden käytöstä. Nyt sitten näiden täysin turhien tavaroiden ostamista ei enää voida lopettaa, koska se merkitsisi kyseisten yritysten ajautumista konkurssiin. 

Viime päivinä olemme saaneet lukea mediasta, että jo 1,4 miljoonaa suomalaista sairastaa uniapneaa. Herää kysymys, kuka on määritellyt uniapnean. Voisiko se olla sama yritys, joka on kehittänyt (innovatiivisen) uniapneahärvelin? En ainakaan itse tunne yhtään ihmistä, joka olisi ollut tutkimuksissa ja saanut tulokseksi että ei sairasta uniapneaa. Sen sijaan tunnen ainakin viisi ihmistä, jotka ovat saaneet uniapneadiagnoosin ja tulleet valaistuneena kotiin uniapneahärveli kainalossa. Laitetta valmistava yritys voi oletettavasti lihavasti valtavan julkisen kysynnän seurauksena. Ja enää 4 miljoonaa ihmistä tutkimatta!

Samaan aikaan hallitus on perustamassa Suomeen kokonaan uutta veroa. Suomeen on tulossa samanlainen verotussysteemi kuin Venäjällä: on paikallisvero, aluevero ja valtakunnallinen vero. Ajatella! Ja ero väkiluvussa on vaivaiset  5 miljoonaa / :145 miljoonaa! Mahtaako kannustavuus oikeasti tuottavan työn tekemiseen tämän myötä kasvaa vai laskea?

Eikä tässä kaikki. Samaan aikaan hallitus on tuomassa taas lisää elätettäviä Afganistanista, mikä väistämättä huonontaa Suomen huoltosuhdetta entisestään. Kyllä nyt on ruvettava ostamaan paljon lisää turhia tavaroita sekä palkattava kaikki afgaanit kuntiin konfliktikoordinaattoreiksi, muuten ei tästä talouskurimuksesta selvitä. Hienoa, että valtakunnan talous on sentään hyvissä käsissä.